6 Eylül 2007 Perşembe

BİGG-İSTANBUL Projesi


Değerli Dostlar,

Bugün sizlerle 2010 İstanbul Avrupa Kültür Başkenti Projelerinden biri olarak 41 numara ile Proje Kitabında yer alan “BİGG-İST: Bir Bilişim İmecesi: Geçmişten Geleceğe İstanbul” çalışmamızı paylaşmak istiyorum.

2005 yılından bu yana ön hazırlıkları sürmekte olan ve son şeklini alan projemizde yer almak isteyen okullar, muhtarlıklar, KOBİ ve Üniversiteler ve de destek vermek isteyen kurum ve kuruluşları bizlerle görüşmeye davet ediyoruz. Kalite Okulları Merkezi ve Sürekli Gelişim Derneği işbirliğiyle başlayan projede destek veren kurumlar; GAIA, AMBA, Oki Printings, Microsoft, Alternatif Yaşam Derneği, Gala Genova, Karayolları Emeklileri Derneği ve çalışmalara tarihi ve mimari eser çalışarak katılacak olan okullar.

Bu çalışmayı Mayıs 2007'de Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinde düzenlenen Eğitim Teknolojileri Konferansında da sunmuştuk. Aşağıda özeti verilen çalışma yeni eğitim-öğretim döneminde çalışılmaya başlıyor.

Sevgilerimle....

Hayal KÖKSAL

TEKNOLOJİ DESTEKLİ 2010 ISTANBUL AVRUPA KÜLTÜR BAŞKENTİ PROJESİ: “BİGG-İST”
ÖZET

Bu çalışmanın amacı; İstanbul’un bir Avrupa Kültür Başkenti olması yolunda gerçekleştirilen projelere teknolojiyi yoğun olarak kullanan bir eğitim projesiyle katkı sağlamaktır. Proje; bireyleri tüm yaşamları boyunca sarıp sarmalayan kültürel değerlerin, geçmişten geleceğe yeni kuşaklar tarafından taşınacağı düşüncesiyle; öğrenci ve ailelerinden başlayarak tüm eğitim paydaşlarında “Tarihî, mimari ve kültürel değerler farkındalığı” yaratmayı ve bu amaçla yapılanları kamuoyu ile paylaşmayı hedeflemektedir. Bu noktadan hareketle ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarını; ”Farkındalık ve Araştırma”, üniversite öğrencilerini; ”Farkındalık, Araştırma ve Yaratıcılık”, aileleri, muhtarlık ve küçük esnafı da; ”Destek” boyutlarında yakalayacaktır. Ulusal ve uluslararası paylaşımlarla insanlık tarihi için son derece önemli bir “veri tabanı” oluşturacak ve bireyin değerleri koruma bilinci kazanmasını sağlayacak olan bu proje, uygarlıkların beşiği olarak bilinen Anadolu’nun Avrupa’yı kucaklayan en güçlü birleşim noktası İstanbul’dan başlayacak, Avrupa’daki başkentlere yayılacak (Macaristan-Pecs, Almanya-Essen, Yunanistan-Selanik) ve Bilişim Teknolojileri (BT) destekli işleyecektir. Proje;
- Geçmişini çok iyi öğrenen, bilen ve geleceğini bu bilgilerin ışığında, akıllıca kurabilen,
- Tarihi zenginliklere ulusal ve uluslararası boyutlarda önem veren ve koruyan,
- Alt ve üst sınıflardaki öğrenci arkadaşlarıyla iletişim kurup işbirliği geliştirebilen,
- Paylaşım ve iletişimini ulusal sınırların da dışına taşıyabilen,
- Yaratıcılığını BT ile birleştirebilen Mimarlık, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü (BÖTE), Arkeoloji ve Antropoloji Bölüm öğrencilerini diğer alt sınıf öğrencileri ve aileleriyle birleştiren; oturdukları mekânlardaki Muhtarlıklar aracılığıyla küçük esnafı ve diğer toplum üyelerini de kucaklayan bir imece / işbirliği çalışmasıdır.