28 Şubat 2008 Perşembe

YKKED İstanbul Şubesinin 9 Mart Etkinliği

DAVETİYE
Değerli dostlarımız,
8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Köy Enstitülü Kadın Öğretmenlerimize şükran duygularımızı ifade edebilmek adına 9 Mart 2008 Pazar günü bir etkinlik düzenliyoruz.
Sizleri aramızda görmekten mutlu olacağız.
Dr.Hayal KÖKSAL
YKKED İstanbul Şubesi
Başkan Yardımcısı


25 Şubat 2008 Pazartesi

İzmir'de Hasan Âli Yücel Paneli

Değerli Dostlar,
Aydınlanmanın en güzel kurumlarından biriydi Köy Enstitüleri! Köyü ve köylüyü kalkındıracak en iyi projeydi. Yıllar sonra bile bu kısacık ömürlü eğitim ocaklarının ürünlerini izlemekte ve hayranlığımızı gizleyememekteyiz. O ruhu, öğrenme aşkını, dostluğu, imeceyi, çağdaş ve yenilikçi ruhu vermeyi nasıl başarmışlardı? Bu konuda çalışma yapan STK'lardan en önemlilerinden biri de hiç şüphesiz Yeni Kuşak Köy Enstitülüleri Derneği (YKKED). İlkelerinden ve duruşundan vazgeçmeden, sağlam ve kararlı adımlarla çalışmalarını yürüten kurucuları ve üyeler şube sayısını arttırma yanında çeşitli projelerle de ışıkalrını yaymaya devam ediyorlar. Afişte gördüğünüz Panel İzmir'de ve yarın (25 Şubat Salı).
Derneğin bir başka etkinliği ise 8 Mart Dünya Kadınalr Günü nedeniyle İstanbul'da. 9 Şubat 2008 Pazar günü saat 13.00 İTÜ Maçka sosyal Tesislerinde toplanıp Köy Enstitülerinden mezun olmuş bayanlarla ve onların çocukları, torunlarıyla buluşup kucaklaşıyoruz. Sizi de yanımızda görmek isteriz. Kayıt için http://www.koyenstituleri.net/ adresindeki iletişim adreslerini kullanınız lütfen.
Hepinize selam olsun.
Hayal KÖKSAL

5. Uluslararası Bilişimci Martı Projeleri Sürüyor


Değerli Dostlarım,

Bu yıl beşincisini çalışmakta olduğumuz; İmece Halkalarına dayalı ve web tasarımı paylaşımlı Uluslararası Bilişimci Martı Projelerimiz 63 proje halkası ile çalışmasına devam ediyor. Bazen yazışmalar tatil veya iklim koşulları nedeniyle aksasa da yapılanlar gerçekten mutluluk verici. Bu yıl ağırlıklı olarak Türkçemizin korunması ve özenle kullanılması ana temasına odaklanan halkalar planlama ve uygulama bölümlerini bitirdiler, kontrol etme ve önlem alma ve web tasarımlarıyla ilgililer.

Bu sene değerlendirmenin %50'lik bölümü diğer halka elemanlarına verildi. Merkezimizin ön değerlendirmesi sonrasında eş değerlendirmeleri ve sonra da jüri değerlendirmeleriyle devam edeceğiz. Başarı ve Üstün başarı ödülü alan okulların kendi ortamlarındaki Ödül törenlerine katılacak ama öte yandan onlara 11. Uluslararası Öğrenci İmece Halkaları Konvansiyonuna da katılma hakkı vereceğiz. 26-28 Ağustos 2008 tarihlerinde İstanbul'da gerçekleşecek etkinlik 20'den fazla ülkenin öğrenci halkalarına evsahipliği yapıp, uluslararası paylaşımlara sahne olacak. Bunu kaçırmak istemeyeceğinizi biliyorum.
Sevgilerimle iyi bir hafta diliyorum.

Hayal KÖKSAL


19 Şubat 2008 Salı

Konvanımıza Kültür ve Turizm Bakanlığı Desteği



Değerli Dostlar,
Dün "11. Uluslararası Öğrenci İmece Halkaları Konvansiyonu" hazırlıklarında güzel bir adım atıldı.
2003 yılında sanal ortamda "Assoss" ve "Zeugma" Projeleri çalıştırdığım okulların Güney Afrika'da düzenlenen bilimsel bir uluslararası yarışmada (EXPO 2002 Young Scientists' Competition) altın madalya almaları sonucunda Turizm Bakanlığı, ekiplerin bağlı bulunduğu okulları ve beni Türk Turizmine yaptığımız hizmet ve Türkiye'nin tanıtımına verdiğimiz destek nedeniyle "Turizme Hizmet Onur Madalyası" ile onurlandırmıştı. Sırası gelmişken bu konuda bizlere emeği geçen ancak aramızdan erken ayrılan çok değerli dostum ve hocam Prof.Dr.Ümit Serdaroğlu'na sonsuz şükranlarımı yolluyorum. Bu etkinlikte de 4 üniversitemizden katılan öğrenci halkalarından biri onun adına verilen özel ödülü alacak.

Ödüllerimin arasında nadide bir yeri olan bu madalyadan sonra 26-28 Ağustos 2008 tarihlerinde İstanbul'da 25 ülkenin katılımıyla gerçekleşecek olan 11. Konvansiyona'da destek ve logolarını kullanma izni veren (B16.0.TGM.0.78.01.00/28453 Sayı ve 13.02.2008 Tarih) başta Sayın Bakan Ertuğrul Günay olmak üzere tüm ilgililere gönülden teşekkürü bir borç biliyorum. Türkiyemizi ve Türkiyeden yetişen genç değerlerimizi ve yeteneklerimizi tanıtma yolunda üstümüze düşen herşeyi en iyi şekilde yapmaya çalışacağımızdan kimsenin kuşkusu olmasın!

Bu desteğin başka işbirliklerini de getireceğini umuyor ve bekliyorum. Bu bir İMECE çalışması ve sonuçta dünya ülkelerine gerçek bir Türk İmecesi'ni göstermemiz gerekiyor diye düşünüyorum.

Soğuk olmasına karşın keyifli bir gün geçirmenizi diliyorum.

Dr.Hayal KÖKSAL
KALBEMER Başkanı

17 Şubat 2008 Pazar

11. Uluslararası Öğrenci İmece Halkaları


Değerli Dostlarım,

11.Uluslararası Öğrenci İmece (Kalite Kontrol) Halkaları konvansiyonu hazırlıklarımızın sonuna geldik. Ne zaman ve nerede olacağı konularında bilgiyi yakında alacaksınız. Bizimle teması kesmeyiniz. Sevgiler.

Hayal KÖKSAL

16 Şubat 2008 Cumartesi

Yeditepe'den Güzellikler


Değerli Dostlarım,

Her yeni günün içimizde yeni ümitler yaratması gibi her yeni dönem de benim içimde güzel duygular, büyük beklentiler yaratıyor ve mutluluk kıvılcımları uçmasına neden oluyor. Bu satırları yazma nedenimi sizinle paylaşmak istiyorum:

Bu dönem Yeditepe Üniversitesinde başlayan dersimle ilgili. Her bahar döneminde Eğitim Fakültesi, Yabancı Diller Eğitimi bölümü'nde sevgili Prof.Dr.Ayşe Akyel hocamın isteğiyle vermekte olduğum "Eğitimde Kalite" dersime geçtiğimiz perşembe günü başladım. 22 tane pırıl pırıl öğretmen adayı arkadaşımla tanışmak bana üstte hissettiğim duyguları yarattı ve sizlerle paylaşmadan edemedim. Akla karanın birlikte yaşandığı insan yaşamında akları çoğaltabilmenin önemini çoğumuz biliriz. İşte o gençlerle tanışmak ruhumda gerçekten bembeyaz ve umut dolu duyguların doğmasına yol açtı. Geleceğimizi emanet edeceğimiz öğretmenlerimizin gereğince donatılması çok önemli. Bu konuda emek veren tüm eğitimcileri gönülden kutluyorum. Ayrıca donanımlı ve çağdaş öğretmenler olmamıza olanak sağlayan 1973-1976 Dönemi İzmir-Buca Eğitim Enstitüsü öğretmenlerime de buradan sonsuz şükranlarımı iletmek istiyorum. Başta sevgili Şükran Çetin Hocam olmak üzere; Orhan Soysal, Lamia Akgün, Hilmi Meydan, İsmail Akyürek, Mesut Yılmaz, Hulusi Çekiç, Hüseyin Yalçın, Mübeccel Ataşen, Hüseyin Beşer ve daha niceleri olmak üzere yaşayan ve ebediyete intikal eden tüm yol göstericilerime ve bizlere gerçekten çok iyi birer abla örneği olan 1975 İngilizce Öğretmenliği mezunu dostlarıma sonsuz sevgi ve saygılarımla.

Orada öğrendiğim ve bana "nitelikli bir öğretmen, donanımlı bir insan" olmama neden olan ders dışı (Extra curricular activities) dediğimiz ama aslında birer yapı taşı olan etkinliklerden sizlere biraz söz etmek isterim. Onları düşünüp özellikle son yıllarda derslerime eklediğim özellikler bunlar. Buca'da her hafta sonu bir etkinlikle meşgul edilirdik; bir hafta opera ve klasik müzik dinletisi bir hafta da tiyatro izlemek için otobüslerle Buca'dan izmir Devlet Tiyatrosu'na götürülürdük. Hafta içinde 9'dan 5'e yoğun ders işlemenin yanısıra akşam yemeği sonrasındaki etüt saatlerini dolu dolu geçirirdik. Her ay bir cumartesi akşamı mutlaka bir parti düzenlenir. Dans etmeyi ve düzeyli eğlenmeyi öğretmenlerimizin denetiminde izlerdik. Bu partiler bahar aylarında muhteşembir şekilde Garden Party şeklinde düzenlenirdi. Türk Halk oyunları yanında keyifle katıldığım "Türk Halk Müziği Korosu sesimi düzgün kullanmamı öğretti bana ve birlikte uyum halinde türkülerimizi söylemeyi. Her dönem başında önümüze bir liste konur ve o kitapları okumamız istenirdi. Yılkı atı'ndan Küçük Prens'e ve Türkçenin sırları'ndan Russel felsefesine kadar geniş bir yelpazede okur, tartışır ve sınav olurduk. Özel ilgi alanlarımıza yönelik bireysel yönlendirilmelerimiz de olurud. örneğin araştırma yönümü keşfeden sevgili Orhan Soysal hocamın güzel bir ricası ile birkaç cumartesimi izmir İl Kütüphanesi'nde onun yeni edebiyat kitabı için Kaynakça toplamak ve düzeltmek için geçirmem kitap okuma ve araştırma yapma yanıma iyi gelmişti. İl dışı geziler, haftada iki gün okul sinemamızda gösterilen vizyon filmlerini de atlamamam gerek.

"Buraya nereden geldik?" derseniz "Şimdi öğretmen yetiştirmeye odaklı işlediğim derslerle bağlantı kurmak istediğimden" diye yanıtlayacağım. Evet, son yıllarda öğrencilerimi değerlendirebilmek adına ve tabii ki ön yönlendirebilme adına, dönem başında üzerinde durduğum bir kaç önemli nokta var:

* Sınıf kurallarını onlarla birlikte koymak (Dakik olma, zamanı iyi yönetebilme, teknolojiyi mutlaka ve etkin kullanmayı öğrenme, ilgi dağıtmama ve sınıfa içecek getirmeme_getirilecekse de herkes için topluca getirme (Empati eğitimi),

* Başta temeli attıktan ve yöntemi öğrettikten sonra dersin içeriğini öğrencilerin hazırlayıp BT desteğiyle sunması,

* Değerlendirmenin yarı yarıya sınıfça ve benim tarafımdan yapılması (Eş değerlendirme çok önemli. Çünkü öğretmen ileride aynı demokratik yapıyı sınıfına taşımalı).

* Dönem sonunda verecekleri ve tüm ürünlerini içerecek olan CD'nin içinde özgeçmişlerinin ve dönem ödevleri, sunu örnekleri yanında o dönem boyunca okudukları kitapların, gittikleri film, tiyatro ve konserlerin listesiyle topluma destek olma adına gerçekleştirdikleri çalışma ve projelerin de eyr alması.

Bunlar bence çok önemli. Müfredatı zevkli ve eğlenceli kılmanın, herşeyin ders kitaplarıyla sınırlı kalmadığının önemini vurgulayan konular bunlar. Bizler böyle yetiştirildik. Sonra bir baktık ki; bizim yetiştirdiğimiz öğrencilerde ulusal duygu zenginlikleri, kendini geliştirmeye odaklı ama bunu imece yoluyla yapma yanı biraz eksik gibi. İğneyi kendimize batırarak başlamanın ve serçenin orman yangınını gagasında taşıdığı bir damla suyla söndürmeye çalışması gibi de olsa bir yerlerden yola koyulmanın zamanı geldi de geçiyor. Bu konuda bir İmece Halkası kurmak ve benim gibi düşünen öğretmenlerimle / öğretim üyesi dostlarımla ortak bir proje yapmak istiyorum. Ne dersiniz, var mısınız? Bana yazın o zaman: hayal@hayalkoksal.com.

Yukarıda gördüğünüz resim geçen ay Girne'de çektiğim resimlerden biri. İçimdeki duygulara tercüman oluyor. Size iyi bir haftasonu ve yüreğinizi rahatlatacağını düşündüğünüz şeyleri yapabilme gücü diliyorum. Sevgilerimle...

Hayal KÖKSAL

13 Şubat 2008 Çarşamba

Sürekli Gelişim Derneği (Sü Ge Der)


Değerli Dostlar,

Bugün sizlere 2005 yılında kurulan ancak etkinliklerini son zamanlarda yoğunlaştırmaya başlayan bir sivil toplum kuruluşundan, bir dernekten söz etmek istiyorum: Sürekli Gelişim Derneği. Ağırlıklı olarak eğitimcilerden ve girişimci ruha sahip kişiler tarafından kurulmuş olan Derneğin amaçları bakın Tüzüğünde nasıl belirtilmiş?

Aileden başlayıp önce eğitim kurumlarını sonra da çalışma dünyasını içine alan, yani bireyden yola çıkarak kurumlara ve toplum geneline yayılan, ulusal bazda başlayıp teknolojinin desteğiyle uluslararası paylaşıma açılan; insanoğlunun sürekli gelişimine, dünya birliği ve barışına, sevgi ve mutluluğuna odaklanmış; çağdaş ve bilimsel çalışmayı temel edinmiş ve demokratik yapılanmaya odaklı etkinlikler gerçekleştirmek.
Diğer bir anlatımla; dil, din, cinsiyet, ırk ve engellilik farkı düşünmeksizin tüm bireylerin eşit koşullar altında, kardeşçe duygularla ve özgür iradeyle bireysel ve kurumsal gelişimini ve değişimini gerçekleştirmesine yardımcı olmak ve bu konuda güç birliği yapmak derneğin ülküsünü oluşturuyor.

Derneğin kurucu başkanı olarak aile ve çocuk gelişimine odaklı bir bilgilendirme çalışması olan; "İçindeki Çocukla Sürekli Öğrenen Ben!" isimli son kitabımın ilk baskısının gelirini Sü Ge Der'e bağışladım. Bu konuda toplu satışlar ve seminerlerle bezenmiş kitap tanıtım günlerini okullarda ve muhtarlıklarla yerel yönetimlerin desteğiyle mahalle ve ilçelerde gerçekleştirmek istiyoruz. Yeni Müfredatı ailelere de tanıtmayı, böylece yavrularına nasıl destek vermeleri gerektiği konusunda yol göstermeyi hedefliyoruz. Bireysel alımlar için http://www.pandora.com.tr/ adresine başvurmanızı veya bizi aramanızı rica edeceğiz. Bu amacımıza sizlerin de ortak olacağını düşünüyoruz. Ne dersiniz?

Derneğin iki faaliyet alanı daha var:

1. Projelerle gelişime destek vermek. Bu bağlamda 2010 İstanbul Avrupa Kültür Başkenti Projesi ve Yetişkinlerin BT ağırlıklı eğitimi için bir Grundtvig projesi içindeyiz. Bu çalışmanın içinde engelliler de var.

2. Toplumdaki her kesimin "Yaşam Boyu Öğrenci" olması yolunda seminer, eğitim ve konferanslar düzenlemek. Bu konuda 3-5 Aralık 2008 tarihlerinde İstanbul'da 25 ülkenin katılımıyla gerçekleştirilecek olan "11. International Convention on Students' İmece Circles"a destek veriyoruz. Ayrıca çeşitli alanlardaki uzman dostlarımızla önümüzdeki aylarda farklı konularda bilinçlendirme ve farkındalık yaratma sohbetleri başlatıyoruz. İlgi duyulan konularda ayrı Çalışma Grupları da kurmak düşünülen etkinlikler arasında. Bunlardan ilk üçü; "Yaşlılıkta-İkinci Baharda Mutluluk Ziyaretleri", diğeri "Huzur, Uyum ve Barış Sohbetleri", bir diğeri de "Köy Enstitüleri ve Halk Evleri Bilgi Grupları".

Derneğimizin faaliyetlerine ilgi duyuyor ve üye olmak istiyorsanız veya kurumunuzda böyle bir etkinlik yapılmasını istiyorsanız, lütfen bizi arayınız. Yakında web sayfamızdan sizleri daha etkin olarak bilgilendirmeye başlıyoruz.


Sevgilerimle.
Hayal KÖKSAL

9 Şubat 2008 Cumartesi

Yeni Dönem Başlarken...

Değerli Arkadaşlarım,
Hepimizin her zamankinden daha fazla çalışacağı günler geliyor.
Bu, hem yeni bir mevsim öncesi değişiklerden etkilenecek bedenimizin bize sağlık oyunları edeceği bir dönem, hem de çevremizdeki değişime daha bir bilinç ve farkındalıkla yaklaşmamız gereğinden yola çıkarak daha fazla zamanı yenilikçiliğe, çalışmaya ve imece ruhumuzu geliştirmeye ayırmamız gereken bir dönem. Bahardı, dersler yeni başladı, aman ara sınıv ve projeler, performans ödevleri, ürün dosyaları derken final ve önemli sınav günlerine koşarak ulaştığınızı görüvereceksiniz. Yaşamın döngüsel koşturması içinde Projelerin de sonlandırılma aşamaları günlerinizi ve hatta gecelerinizi dolduracak.
Bu dönem Boğaziçi Üniversitesi, Eğitim fakültesi 2, 3 ve 4. sınıf öğrencilerine seçmeli bir dersim var: "Yenilikçi Öğretmenlik". Üç yıldan bu yana yerelleştirip yeni müfredata oturttuğum bu çalışmanın devlet okullarında çalışan 6 grup öğretmenle ve ardından 2 grubun müdürleri ve kılavuz öğretmenleriyle yapılan çalışmaların sonlandı. Bundan sonra yetişen 43 Kılavuz yenilikçi öğretmenimizin desteğiyle devam edip gidecek bu programın eğitim fakültelerinde okumakta olan öğretmen adaylarına tanıtımı konusuyla ilgilenmeye devam edeceğim. Bu dönem 3. kez Boğaziçili öğretmen adaylarıyla işlenecek olan bu dersimin tüm eğitim fakültelerine de yerleştirilmesi gerekli bence... Dersi ve programı alan öğretmenlerin dönütleri de bu doğrultuda. Bu dönem diğer bir dersim de Yeditepe Üniversitesi, Eğitim fakültesi, Yabancı Diller Eğitimi Bölümünde: "Eğitimde Kalite" dersim.
Projelere gelince; 2010 İstanbul Avrupa Kültür Başkenti projem olan; "Bir Bilişim imecesi: Geçmişten geleceğe İstanbul-Bigg-İst"e yeni bir okul daha katıldı. Levent Kız Meslek Lisesi öğretmen, öğrenci ve velilerine verdiğimiz eğitimle dönemi kapatmıştık. Üstteki resim bu eğitimden bir sahne.
Bilişimci Martı projeleri hayli yol almış olmalı. Bu sene bizimle olan martı halkalarına çok güzel bir sürprizimiz olacak. 11. Uluslararası Öğrenci İmece Halkaları Konvanı çalışmaları siznle ilgili. :)
Barış eğitimi konusunda okulların yeterince duyarlı olmadığını ve bu konuda farkındalık geliştiremediğimizi düşünüyorum. Hemen hemen her yaş grubunu ilgilendirecek çeşitli konulardaki farklı düşüncelerin okulunuzda kargaşa ve çatışmalara yol açmaması adına neler yapıyorsunuz, sevgili müdürlerim? Ya öğretmen arkadaşlarım? Siz; anne ve babalar? Bu konunun son derece ciddi olduğuna inanıyorum.
Son tatil gününüzün sağlık ve mutlulukla geçmesini diliyorum. Sevgilerimle.
Hayal KÖKSAL

7 Şubat 2008 Perşembe

Bugün Ekran Başına


Değerli Dostlarım,


Bugün saat 10.00'da TV 8 ekranlarında görüşmek üzere diyor sevgiler sunuyorum.


Tatilin sonuna doğru yaklaşırken birlikte olmak çok güzel...


Hayal KÖKSAL

4 Şubat 2008 Pazartesi

11. ULUSLARARASI ÖĞRENCİ İMECE HALKALARI KONVANSİYONU


DEĞERLİ DOSTLAR,

20 'Yİ AŞKIN ÜLKEDEN "EĞİTİMDE KALİTE UZMANLARI" VE "ÖĞRENCİ - ÖĞRETMEN HALKALARI"NIN GELECEĞİ "11. ULUSLARARASI ÖĞRENCİ İMECE HALKALARI KONVANI" KONUSUNDAKİ ÇALIŞMALARIMIZ YOĞUN OLARAK DEVAM EDİYOR.

3-5 ARALIK 2008 TARİHLERİ ARASINDA İSTANBUL'DA YAPILACAK ETKİNLİK KÜLTÜREL VE MESLEKİ TANITIM VE PAYLAŞIM AÇISINDAN ÇOK BÜYÜK ÖNEME SAHİP.

BU KONUDA İŞBİRLİĞİ YAPMAK İSTEYEN VE HER TÜRLÜ DESTEK İÇİN YANIMIZDA OLMAK İSTEYEN TÜM DOSTLARIMIZI BEKLİYORUZ. SEVGİ VE SAYGILARIMIZLA...

HAYAL KÖKSAL

2 Şubat 2008 Cumartesi

Yeniden Yapılanma Zamanı

Değerli Dostlarım,
Sürekli Gelişim Felsefesine odaklı çalışmalarıma başlayalı tam 16 yıl oldu.
Kaliteyi sürekli geliştirebilme ve mükemmeliyeti yakalayabilme adına "Değişimi yönetme" sürecini gereğince başarabilen kurumlar yaşamlarını başarıyla sürdürebilmekteler. Bunu gerçekleştiremeyenler ise ne yazık ki eninde sonunda kaybetmeye mahkum.
Bu felsefeye inanan bir kurum olan "K-B Eğitim Danışmanlık" da belli aralıklarla yaptığı "yenilenme" çalışmalarının birini daha gerçekleştirdi. 1 Şubat 2008 tarihi itibariyle logomuzdan ismimize; işbirliklerimizden projelerimize kadar yenilenme sürecine girdik. Yine çağdaş, yine Atatürkçü çizgimizden ödün vermeyerek, "Önce İnsan" felsefemizden uzaklaşmayarak, "Dünya Barışı" ve "Kalite İyileştirme" çalışmalarımızı ismimizde ve logomuzda birleştirdik. Bilişimci Martı projelerimizde ana tema olarak yerleştirdiğimiz "Türkçemize önem verme" kavramına sadık kalarak ismimizi "QOMER" yerine "KALBE-MER" yani "KALİTE ve BARIŞ EĞİTİMİ MERKEZİ" olarak değiştirme kararı aldık. Bu konuyla ilgili web sitemizin adı da;
olarak değiştirildi. Kısa zaman sonra proje ve işbirlikleriyle ilgili değişiklikleri de web sayfamızdan öğrenebileceksiniz. Bu konudaki yorumlarınızı bizimle paylaşmanızı rica ediyorum. Yeni bir haftaya yeni umutlarla girmenizi diliyor; sevgiler sunuyorum.
Hayal KÖKSAL