17 Ekim 2011 Pazartesi

Yarın Martılar Beyoğlu'ndan Uçmaya Başlıyor

Değerli Dostlarım,
Yarın yine bir "Bilişimci Martılar Projesi" tanıtımı yapacağım güzel bir gün. Bunu dokuzuncu kez yaşıyorum. Benim için gerçekten heyecan ve onur verici. Gelecek içinse umutla dolmama neden oluyor.
Sanal bir paylaşım ortamına, bir Network'e dönüşmüş olan "Kalite Okulları Türkiye Merkezi" ile altı yaşındaki "Sürekli Gelişim Derneği'nin ortak hareketiyle dokuzuncu yılına başlayan ULUSLARARASI BİLİŞİMCİ MARTILAR PROJESİ gerçekten büyük bir başarıyla yaşamını sürdürmekte. Tıkandığım, "Tamam, artık pes ediyorum!" dediğim zamanlarda koordinatör öğretmen arkadaşlarımın ve değerli jüri üyelerimin desteğiyle güç kazandığım bu proje artık benim bir parçam olmuş durumda. Ardımda belli bir firmanın veya bir okulun hiçbir maddi desteği yok, ama katılımıyla ve manevi desteğiyle kanatlandığım "Martı" öğretmenlerim ve öğrencilerim var. Hatta martılarım artık sadece ülkemden değil, uluslararası ortamlardan da uçup geliyor: Pretoria'dan, Kingston'dan, Katmandu'dan, Oregon'dan, Bosna'dan  ve Lucknow'dan; hemen yanıbaşımda gibi.
Nedeni ise basit: Bu proje yaşıyor! Soluk alıp veriyor, değişip gelişiyor. Kendini sürekli güncelliyor ve son derece de şeffaf. İçinde sevgi, saygı, hoşgörü, kardeşlik, ortak sorunlara birlikte çözüm bulma yani gerçek bir İMECE var. Bu kelime ve kavramı artık yabancı dostlarımız da öğrenip özümsediler. Bu ayrıca benim gurur duyduğum bir nokta: kendimizi güzel, seçkin ve başarılı yönlerimizle yabancılara anlatabilmek ve onları anlama yolculuğunda Türk öğrenci ve öğretmenlere yardımcı olmak.  
Bu sene dört ana sorun alanıyla karşınızda olacağız. Sevgili IT direktörümüz, jüri üyemiz sevgili Mehmet Gül'ün yeni tasarımıyla www.bilisimcimartilar.com sayfamız da güncellenmiş durumda. Bana Türkçe ve İngilizce Bloglarla sürekli güncelleme olanağı yarattığı için de kendisine sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Lütfen her bölümü özenle okuyun ve bizim yanımızda yer alın. Ancak sadece kayıt yaptırmakla kalmayın 1 Haziran'a kadar sürecek yolculuğumuzu sonuna kadar götürmeye çalışın. Geçen yıl 23 proje ile başladık ancak 13 tane proje ekibi başarılı olabildi. Pes etmek veya baştan savmak bu projeye göre değil! Kopyalama, başkasını tekrarlama veya benzetme de bu projede işe yaramıyor. Projemiz baştan sonra sorgulama, sorun çözme ve yenilikçi, özgün çalışmalarla şekilleniyor. Üstelik gençleri yıllarca etkilemeye devam ediyor. Geçenlerde Irmak okullarından bir öğrencinin bir günlük gazetede "Organ bağışı" konusunda bireysel çabalarını okuyunca gözlerim nemlendi. O proje 2008 yılında Irmak okulları lideri Leyla öğretmen ve ekibince yapıldı ve Yeditepe Üniversitesi'nde gerçekleştirdiğimiz 11. Öğrenci İmece Halkaları Konvansiyonu esnasında yapılan törende ödülünü aldı. Proje demek ki o kadar etkili oldu ki; öğrencileri hâlâ bu konuda çalışma yapmaya devam ediyor.  Ne hoş! İşte amacımız bu ve proje işe yarıyor. Bazen de yurt dışına çıkacak, orada okuyacak öğrencilerden bu konuda mektuplar alıyorum. Projeye katılımlarını belgelemelerinin yut dışında büyük bir önemi olduğunu belirtiyorlar.
Proje değerlendirmesinde ekiplerin akran değerlendirmesi %60'lık, değerli jüri üyelerimizin görüşleri ise  %40'lık bölümü oluşturmakta. Bu yıl yanımızda olmalarından gurur duyduğumuz jüri üyelerimizin arasında İTÜ, Bahçeşehir, ABD Johns Hopkins, Kingston ve CMS Degree College ile Human Dignity and Humiliation Studies Network'den  uzmanlar var. Bu gerçekten gurur verici.
Yarın Beyoğlu İlçe Milli Eğitim Müdürü Sayın Adem Koca ve Arge sorumlusu sevgili yenilikçi ödüllü öğretmenim, Gülcan Yeten'in organizasyonuyla Beyoğlu bölgesinde görev yapan öğretmenleri ve müdürlerimizi projemiz konusunda bilgilendireceğiz. Sütlüce'de yer alan Anadolu İmam hatip Lisesi, Konferans Salonu'nda 15.00-17.00 saatleri arasında gerçekleştirilecek tanıtım gününde sizleri de aramızda görmek isteriz. Salon ilçenin en büyük salonu olma özelliği taşıyor sanırım.
Tüm günlerinizin sağlık, huzur ve başarıyla geçmesi dileklerimle...
Hayal KÖKSAL