31 Ekim 2009 Cumartesi

Ekim Ayının Dökümü

Değerli Dostlarım,
Günler günleri, aylar ayları kovalarken yani bizler öğrenme kapasitemiz ve ilgi alanlarımız içerisinde dağarcığımızı doldururken (Korkarımki bazılarımız da boşaltmakla meşgul) bazen durup geriye bakarız. Bu durup düşünme halleri insanın görüp yaşadıkalrını zihnine düzgün bir formatta yerleştirilmesi, istiflenmesini bazı fazlalıkların atılıp değerli olanların da güçlü bir şekilde saklanmasını sağlar. Bu sabah erken uyanıp da yine gelen iletileri görmek için dizüstü bilgisayarımın başına geçince 31 Ekim tarihini görünce şöyle bir gerilere gidip ayın dökümünü yapmak istedim.
1 Ekim tarihinde Ege Üniversitesinin evsahipliğinde Selçuk Sürmeli Otel'de gerçekleştirilen 18. Ulusal Eğitim Bilimleri Kongresi'nde "Köy Enstitüleri" konulu bir bildiriyle katıldım. Hemen sonrasında ise soluğu Muğla'da aldım. Yazılarımı izleyenler bilirler; bizim Kalbe-Mer olarak yoğun dönemlerimiz vardır: Bilişimci Martı projelerinin başvurularını toplamanın son günleri, projeleri teslim alma, değerlendirme süreci ve ödül günleri. Yılın dört zamanı 7. yılına girdiğimiz Martılarla dolu anlayacağınız. İşte Ekim ayının başı böyle bir koşturmaca zamanıydı bizler için. Büyük destek veren Akyaka ve Muğla Belediye başkanlarımıza, Turgut Reis Lisesi koordinatör öğretmenlerime ve katılan ekiplere sonsuz teşekkürü bir borç biliyorum. Öylesine dertsiz, tasasız bir konukmuşçasına yaşattılar ki bu töreni bana. Keyifli anlar yaşadık hep birlikte. İsteyen dostlarıma bu olayın CD'sini gönderebilirim. Ayrıca yakında http://www.bilisimcimartilar.com/ adresine konacak olan video kayıttan da töreni görebilirsiniz.
7 Ekim Boğaziçi Üniversitesi, Eğitim fakültesi'ndeki seçmeli dersim "Innovative Teaching"in başlama tarihiydi. Elliyi aşkın istekli öğrencimi üzülerek 35'te sabitlemek durumunda kaldım. Umarım onları sonraki dönemlerde görürüm. Yeni başlayanlarla güzel yolculuklar için demir aldık bile...
Merak edenler için yazıyorum; yılan hikayesine dönen ve beni gerçekten çok hırpalayan, aylarımı alan 11. ICSQCC etkinliğinin kitabı nihayet önümüzdeki hafta baskıya giriyor. Gerçekten çok emek verilen, estetik yanı ve içeriğinin doluluğuyla Türkçeye çevrilmeyi hak eden bir eser oldu. İçinde; 24 Dünya Kalite uzmanının yazısı, 4 atölye çalışması, 12 yaratıcı öğretmenin çalışması, 350 Türk ve Yabancı öğrenci ve öğretmenin emek verdiği 5 alanın eserleri var. Ana konuyu; " 'Yurtta Barış, Dünyada Barış' ilkesiyle nitelikli bireyler yetiştirmek" olarak belirlediğimiz Konvansiyonun kitabında Köy Enstitüleri felsefesiyle ilgili 5 çalışma da var. Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği'nin Genel ve Onursal başkanları; Kemal Kocabaş ve Oğuz Makal sunumlarıyla yanımızda oldular. Bir öğretmen ve bir öğrenci grubu Köy Enstitüleri ile ilgili çalışmalarını paylaştı. Benim açılış konuşmamda da o felsefe ve Sayın Gürşen Kafkas Hocanın "Köy Enstitüleri Mucizesi" yer aldı. Bu bildiriler ve kitabın arkasındaki DVD'de yer alan power point sunumlar gerçekten ilginizi çekecek. Bu konuda bize destek veren UNESCO Türkiye'ye bir kaz daha candan teşekkürlerimi sunuyorum.
24 Eylül tarihinde açılan okullarımız bu ayın sonlarına doğru "Domuz gribi" tehdidi ile tatiller yaşamaya başladı. Umarım ki bu ara vermeler ve de grip fazla zayiat vermeden ve ifrata kaçmadan gelir geçer!
Ayın son günleri ise Cumhuriyetimizin 86. yılı kutlamalarıyla geçti. Ülkemiz gençliğinin coşkusu geleceğe güvenle bakmamıza yol açmakta. Verilen emeklerin boşa gitmediğini görmek mutluluk verici. Ata'yı anlamak için onun "Nutuk" adlı mükemmel eserini okumak gerekiyor. Eleştiri yapanların bu noktadan başlaması gerek bence. Topyekün bir çabanın eseri; güzel Cumhuriyetimiz.
Bugün başlayan Kitap Fuarı ayın son güzel etkinliği. Hepinizin bugünden itibaren bir süre Tüyap'a taşınacağından eminim.
Kasım ayına gelince önümüzde bizi hayli düşündürmesi gereken, derin okumalara yönlendirmesi gereken bir 10 Kasım var. Hüzünlerin değil; derinlemesine tanımanın, O'nu anlamanın ve ilkelerini uygulamaya çalışmanın zamanıdır 10 Kasım haftaları. Bu haftayı her sene büyük bir keyifle kutlayan Hindistan, Lucknow'daki City Montessori'li dostlarıma sevgi ve selamalrımı gönderiyorum. Öğrencilerine barış ve düşün adamı, büyük lider Atatürk'ü gerçekten olması gerektiği gibi anlatan bir okul CMS. 1-6 Aralık tarihleri arasında 4. kez orada olmaktan büyük keyif duyacağız. 12. ICSQCC etkinliği hakkında bilgi almak için; www.cmeseducation.org/iqsqcc adresini ziyaret ediniz lütfen.
İşte böyle dostlarım... Yapılanları ve düşüncelerimi sizlerle paylaşmaya çalıştım. Bugün Avrupa ve Amerikadaki çocuklar "Halloween" ile eğlenecek, korkacak, korkutacaklar. O da farklı bir eğlence. Kültürleri tanımak için farklı yönleri incelemek gerekiyor. Eğlence ve oyunlar da kültürün önemli bir öğesi. Son yıllarda bizde de kutlanmaya çalışılan bir etkinlik "Cadılar günü". Bal kabaklarından yapılan fenerler, cadı ve hayalet kostümleriyle büyük alışveriş merkezlerinde bugün farklı heyecanlar yaşayabilirsiniz, dikkatli olun! :)
Her gününüzün sağlık, esenlik ve mutlulukla geçmesi dileklerimle...
Hayal Köksal