22 Eylül 2011 Perşembe

Geleceğin Öğretmenleri'ni Yetiştirmek...

Değerli Dostlar,
Öğretmenlik en kutsal mesleklerden biri, belki de en önemlisi.  Anne ve babaların yanısıra yavruların emniyet ve gönül rahatlığıyla  teslim edilmesi gereken özenle yetişmiş, özel insanlar. Bu mesleğe isteyerek girmiş ve büyük bir aşkla çalışmış bir eğitimci olarak şunu itiraf etmeliyim ki bu mesleğe 36. yılımda hâlâ doyamadım, sanırım sağlığım yerinde oldukça da doyamayacağım. Ancak şunu da paylaşmam gerek ki; son aylarda öyle anne-baba ve genç  örneklerine rastlıyorum ki toplumumuzun eğitim düzeyi konusunda ortaya çıkan ciddi sorunların nasıl düzeltileceği konusunda büyük kaygıya düşüyorum.
Bu dönem yeni bir dersi 3 ve 4. sınıf öğrencilerimle işleyeceğim: "Geleceğin Öğretmenleri". Ne tür özellikler, nasıl davranışlar, hangi becerilerle donatılmalı öğretmenler? Kendilerini ilk derse nasıl hazır hissettirmeliyiz? Ya meslek onuru, sevgisi ve etiği? Hepsi son derece önemli ama sanırım en önemlisi çağdaşlık yolunda, ilke ve prensiplerimizden ve özellikle de ülkümüzden hiç vazgeçmiyerek adımlarımızı atmak, geçici kavram ve modalara esir olmamak, umutsuzluğa düşmemeyi, cesareti ve böylesi rol modeller olmayı onlara öğretmek.
Bu derste;
1.Dijital çağda, "Geleceğin okullarında çalışan Geleceğin öğretmenleri" olmak için yadsınmayacak prensipleri hatırlayarak yola koyulacağız. Sevgi, saygı, görgü, hoşgörü, onur, etik, empati ve barış  ortak değerlerimiz olacak.
2. Proje tabanlı eğitim üzerinde çalışacak yurt içi ve dışı örnekleri inceleyeceğiz.
3.Türkiye'nin farklı bölgelerinde çalışmanın ne demek ve nasıl olduğunu öğreneceğiz; hem de oralarda çalışan kişilerden.Böylece özel, sosyal ve meslekî sorunların neler olduğunu ve onları nasıl aşacağımızı tartışacağız.
4. Barış ve Kalite kavramları üzerinde sıkça duracak ABD, İngiltere, Helsinki, Prag ve Hindistan'da kurulmuş olan "Geleceğin Okulları"nı inceleyeceğiz.
5. Bireysel gelişim için yapılacakları tartışacak, öğrenecek ve birlikte projeler üreteceğiz.
Bunları yaparken sanatın farklı alanlarındaki konser, sergi, sinema, tiyatro gibi etkinliklere katılacak ve bolca okuyacağız. Ben de keyifle yapacağım bunları, bir yaşam boyu öğrenci olarak. En büyük dileğim de yaptıklarımızı yazılı bir eser haline getirmek olacak, doğal olarak. Bu sonraki kuşakları hem yönlendirici ve hem de bu işin içindeki canlarımızı yüreklendirme adına olacak. Üstelik geleceğe bizlerden bir tutam tat katmak da işin cabası olacak.
Sonsuz sevgilerimle, yeni öğretmen adaylarımı şimdiden kucaklıyorum.
Hayal KÖKSAL