20 Temmuz 2007 Cuma

Çağdaş Kadın ve Atatürk / Contemporary Woman and Ataturk

Değerli Dostlarım,
Bugün sizlerle S.Altaras dostumdan gelen bir iletiyi paylaşmak istiyorum. Kadın'a verilen gerçek değerin, görüntüsünden felsefesine kadar resme yansımış halini üstteki yazıda görmektesiniz. Gazeteci yazar G.Berthe'nin yazılarını "Çankaya Akşamları, 1983" isimli kitapta okumak mümkün.
1930'lu yıllardan bugüne gelindiğinde daha da çağdaşlaşması ve eşit haklara kavuşmuş olması beklenen"kadın"ımızın mevcut durumu malesef beklentilerimizin tersine iç karartıcı bir tablo çizmekte. Bize özgü, anadolu tarzı baş örtmenin yerini yabancı kaynaklı örtünmenin devraldığı, kadını karanlığın kara çarşafa hapsedip onun özgür düşüncesini boğan, böylece onun saklanılması gereken bir cinsel meta olduğunu vurgulayan, erkekle eşit insan haklarından uzaklaştıran, farklı düşünce sistemlerinin simgesi haline getirmeye çalışan bağnaz yaklaşımlarla mücadele etmesi gereken; bizzat kadının kendisi! Bunu eğitimle sağlamak mümkün desek de üniversitelerimizde derslere genel kurallar dışında girmeye çalışan gençlerin de yüksek öğrenim görmekte olan kişiler olduğunu düşündüğünüzde kısır döngüye çekildiğinizi hissediyor ve kadının üstünde oynanan oyunun boyutlarının çok daha farklı olduğunu idrak ediyorsunuz. Kadınlar olarak kadınlarımız için yapmamız gereken daha çok şey var. Tarihimizi çok iyi öğretmekten tutun da; cinsel eğitime, kendi değerimizin ve haklarımızın farkındalığını vermeye kadar uzun bir çabalar zinciri bu. Hep birlikte ve akılcı-bilimsel yaklaşımla gerçekleştirilmesi gereken. Gelecek kuşakların sağlıklı ve yeterli sayıda olması için de yapılması gereken bu.
Bu yazdıklarımı okuyan kadınlarımızın ve kadına gerçekten hak ettiği değeri veren erkeklerin gerekeni yapma konusunda kendilerine düşeni yapacaklarından eminim.
Seçime 2 gün var ve bu süre bunları da düşünerek karar almamızı gerektiriyor.
Sonsuz sevgi ve saygılarımla...
Hayal KÖKSAL
Dear All,
Today I would like to share an e-mail coming from one of my dearest friends, S.Altaras. She shares the memories of a journalist, writer G.Berthe about Atatürk and his thoughts concerning women, in a book named; "Nights of Cankaya (1983).
When you examine the picture above carefully you easily notice the contemporary outlook of the Turkish ladies in 1930s. After so many years, the conditions of the women seem to have changed a lot. This was not the expected situation for Atatürk. He had dreamed a very modern, educated and a real citizen having equal rights with men. During the past years, through Atatürk's principles we were taught as daughters of him. But recently the view has started to change. Everywhere you can see covered-headed ladies even in dark veils. Covering heads has been an Anatolian custom for ages but not in this style. This kind of covering is a proof of seeing a woman as a sexual object. This is not true. Women and men are one each half of a whole. Unless, this is not accepted by the whole world, I believe it will not be possible to achieve the real harmony and peace on earth. I invite all the women and wise men to think about this problem once more just before the general elections which will be realized on 22nd July.
Have a nice weekend.
Hayal KOKSAL