17 Ağustos 2009 Pazartesi

Bir Değerimizi daha yitirdik.

Ressam-şair Bedri Rahmi Eyüboğlu ve yazar Sabahattin Eyüboğlu'nun kız kardeşi, Türkiye'nin ilk kadın mimarlarından Mualla Eyüboğlu Anhegger, kalp yetmezliği nedeniyle 90 yaşında İstanbul'da vefat etti.
Erzurum Aziziye'de 1919 yılında doğan Mualla Eyüboğlu, 1942'de Güzel Sanatlar Akademisi Mimari Bölümü'nden mezun oldu.
Türkiye'nin ilk kadın mimarlarından olan Eyüboğlu, köy enstitüleri programında görev alan ağabeyi Sabahattin Eyüboğlu ve İsmail Hakkı Tonguç başta olmak üzere öncü isimlerle birlikte, köy enstitüsünde mimar, inşaat sorumlusu, öğretmen olarak çalıştı. 1947 yılından itibaren meslekî hayatı boyunca arkeolojik kazılarda, koruma kurullarında, tarihî anıtların onarımlarını yürüten Eyüboğlu, başta Rumelihisarı ve Topkapı Sarayı Harem Dairesi olmak üzere sayısız tarihi eserin restorasyonunu yaptı.
Eyüboğlu, 2001 yılında vefat eden Alman Türkolog ve tarih araştırmacısı Dr. Robert Anhegger ile evliydi.
Mualla Eyüboğlu'nun cenazesi, Salı günü Teşvikiye Camisi'nde öğle vakti kılınacak cenaze namazının ardından Topkapı Merkez Efendi Mezarlığı'nda toprağa verilecek.
Büyük kayıpla ilgili olarak Yeni Kuşak köy Enstitülüleri Derneği Genel Başkanı Sayın Prof.Dr. Kemal Kocabaş şu mesajı paylaştı:
"Cumhuriyetimizin aydınlanma Işığı Köy Enstitüleri İmecesine 21 yaşında bir mimar olarak katılan Sabahattin Eyüboğlu ve Bedri Rahmi Eyüboğlu'nun kız kardeşi, Ortaklar Köy Enstitüsü mimarı Sayın Mualla Eyüboğlu'nu dün kaybettik. Anısına saygıyla...
Toprağı Bol Olsun..."