29 Ağustos 2009 Cumartesi

Zafer Bayramı Kutlu olsun

ZAFER BAYRAMI'MIZ KUTLU OLSUN.
Zafer Bayramı, en önemli ulusal bayramlarımızdan biridir. Her yıl 30 Ağustos günü kutlanır. Zafer Bayramı, 1922 yılında 26 Ağustos'ta başlayıp, 30 Ağustos'ta Dumlupınarda büyük lider Mustafa Kemal'in başkumandanlığında zaferle sonuçlanan Başkomutanlık Meydan Muharebesi'ni (Büyük Taarruz) anmak için kutlanan bayramdır. İşgal birliklerinin ülke sınırlarını terketmesi daha sonra gerçekleşse de, 30 Ağustos sembolik olarak ülke topraklarının geri alındığı günü temsil eder.
Zafer Bayramı, ilk defa 30 Ağustos 1923 günü Afyonkarahisar, Ankara ve İzmir'de kutlanmıştır. Resmî olarak Zafer Bayramı ilân edilmesi 1935 yılının Mayıs ayında olmuştur. Zafer Bayramı, tüm yurtta törenlerle kutlanır. Devlet erkânı ve bir çok vatandaş, Ankara'da Anıtkabir'i, diğer illerde de anıt ve şehitlikleri ziyaret edip, Mustafa Kemal Atatürk'e, silâh arkadaşlarına ve komutasında savaşmış askerlere şükranlarını sunar. Hemen hemen her yerleşim yerinde, askerî birlikler geçit törenlerine katılır. Ayrıca dış temsilciliklerde de çeşitli kutlamalar yapılır. Her yıl, Kara Harp Okulu bu tarihte mezun verir. Tüm subay rütbe değişiklikleri bu tarihte geçerli olur.
23 Ağustos - 12 Eylül 1921 tarihleri arasında yapılan Sakarya Savaşıyla Yunan orduları gerilemek zorunda kaldı. Bu uzun zamandır Türk ordularının elde ettiği ilk başarıdır. TBMM tarafından Sakarya Savaşı'ndan sonra Mustafa Kemal'e "mareşal" ve "gazi" unvanları verildi. Tarihin bu dönüm noktasından sonra Yunan ordularının topraktan atılma kararı alınır. 1922 ağustosuna kadar hazırlıklar tamamlanır. Güneydeki Türk birlikleri, büyük bir gizlilik içinde Batı cephesine kaydırıldı. İstanbul'daki cephane depolarından silah ve cephane gizlice Anadolu topraklarına getirtildi. İtilaf Devletleri tarafından tahrip edilerek kullanılmaz hâle getirilen toplar onarıldı. Yeni silahlar satın alındı. Orduya taarruz eğitimi yaptırıldı. Gazi Mustafa Kemal'in başkomutanlığını yaptığı Türk ordusu, 26 Ağustos 1922'de düşmana saldırdı. Bir saat içinde düşman mevzileri ele geçirildi. 30 Ağustos'ta düşman çember içine alındı. Sağ kalanlar esir alındı. Esirler arasında Yunan Başkomutanı Trikopis'te vardı. Bu savaş, Atatürk'ün başkomutanlığında yapıldığı için Başkomutanlık Meydan Muharebesi olarak adlandırıldı.
Büyük Taarruzun başarıyla sonuçlanmasından sonra Yunan, İzmir'e kadar takip edildi. 9 Eylül 1922'de İzmir'in kurtarılmasıyla Türk toprakları Yunan işgalinden temizlenmiş oldu.
Bu tarihten, Atatürk'ün ölümüne kadar yapılan önemli işlerin de aynı tarihi taşıması nedeniyle onları da listeleme gereği duydum. 15 yılda çok büyük işler başarılmış.
İşte birkaç tanesi:
1922 - Büyük Taarruz zaferle sonuçlandı.
1924 - Gazi Mustafa Kemal Paşa, Başkomutanlık Meydan Savaşı'nın ikinci yıldönümünde, Dumlupınar
'da Meçhul Asker Anıtının temelini attı.
1924 - Türkiye İş Bankası
, ilk işlemini yaparak faaliyetlerine başladı. Bankanın kuruluş sermayesi 1 milyon liraydı.
1925
- Mustafa Kemal Paşa, "Efendiler ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, mensuplar memleketi olamaz. En doğru ve en hakiki tarikat, tarikat-ı medeniyyedir" dedi.
1930 - Ankara-Sivas demiryolu hattı ve Sivas İstasyonu, Başbakan İsmet Paşa'nın konuşmasıyla hizmete açıldı.
1937 - Van Gölü'nde ilk vapur seferi yapıldı.
1937 - Atatürk'ün manevi kızı Sabiha Gökçen'e, 1935'te girdiği Eskişehir Hava Mektebi'nde, tayyareci diploması verildi.
"AZ ZAMANDA ÇOK İŞ YAPMAK" budur!
Bir ülkenin gelişiminde gerekli olan köklü bankacılık,
kabotaj ve denizlere verilen önem,
demiryolları ile tüm ülkeyi donatmak,
şehitlerine ve tarihe önem vermek,
kadınların her türlü işi yapabilme yetisine ve gücüne güvenmek, teşvik etmek ve hatta uçmalarına olanak sağlayan koca bir yüreğe sahip olmak,
istikbalin göklerde olduğunu sezebilmek ve
laikliğin bir ülke için vazgeçilmez olduğunu vurgulayabilmek.
Zafer Bayramımız kutlu olsun.
Hayal Köksal
Kaynak: tr.wikipedia.org/wiki/30_Zafer Bayramı
Resim Kaynak:beykonak.bel.tr