23 Mayıs 2010 Pazar

Gelecek Danışmanlığı


Değerli Dostlarım,
Bir akademik yılın daha sonuna geldik ama deneyimli bir eğitimci olarak gözlediğim şu: Sınav yoğunluğu altında ezilmekte olan gençlerimiz ne yaşamda kendileri için gerekli olacak bilgi ve becerileri gereğince saptayıp öğrenebilmekte ve ne de öğrenme zevkini farklı etkinliklerle dolu dolu yaşayıp edinebilmekteler. Çoğu öğrenci ve de öğretmen sınav ve projelerle bunalmış durumda. Okul ve öğrenme onlar için adeta bir kâbus!!! Bu gelecek günlerimiz adına kaygı verici. Öğrenmenin işkence haline geldiği yeni kuşaklarla ne tür bir ülke ve dünya bizi beklemekte dersiniz? Bu beni gerçekten endişelendiriyor. Sanırım, sizleri de...

Bu ortak soruna bir çözüm getirebilmek adına yeni bir PROGRAM geliştirdim. Adanmış bir anne-babanın önderliğinde başarılı bir öğrenci olarak başladığım ve başarılı bir öğretmen ve eğitimci-danışman-yazar olarak sürdürdüğüm yaşamıma “Başarılı annelik” deneyimimi de kattım. 35 yılda edindiğim öğretmenlik, öğretmen liderliği, kalite ve uluslararası proje yönetiminde etik değerler, insan saygınlığı, barış ve teknoloji kullanımı uzmanlığımın bilgi, beceri ve duygularını da ekleyerek “Yaparak yaşayarak keyifli öğrenme felsefesi” ile yoğurulmuş bir Liderlik Programı oluşturdum:

© GELECEK DANIŞMANLIĞI
(KÜÇÜK YAŞ ÖĞRENCİ VELİLERİ, YETİŞKİN ÖĞRENCİLER ve MEZUNLAR İÇİN)

Bu program; bir görüşme ve anket ile başlıyor ve “Kişiye Özel” plan ve programlar ile sürüyor. Biliyorum ki; anne ve babaların çocuklarıyla ilgili seçimlerinde objektif olmaları çok zor. Eğitim sisteminin tam bir bilmeceye dönüştüğü günümüzde anne ve babaların endişeleri çocuklarının doğumuyla başlıyor. Çok bilinçli ebeveynler temel bilgilerle donattıkları çocuklarının hangi ana okulu veya öğretmene gideceği, ne tür bilgi, beceri ve davranışlarla donatılacağı sınıf ve okul ortamının güvenliği gibi endişelerle uykularını kaçırıyorlar.
Biraz daha büyük çocuklarımızın ise geleceğini planlaması daha farklı bir anlam kazanıyor: Gencimizin hangi mesleklere yatkın olduğu, beklentisinin ailesiyle örtüşüp örtüşmeyeceği, hangi üniversitelerle geleceğin mesleklerini yakalamada daha iyi fırsatların olacağı, yurt içi ve dışı olanaklar, mutlu ve nitelikli çalışma koşullarını yakalayabilme şansı...
Çocuğunuzun geleceğinden endişe ediyorsanız; bilgi, beceri ve duygusal donanımlarını merak edip gelecekte başarılı olabileceği meslekleri saptamak ve "kaliteli" okul ve öğretmen özelliklerini bir kalite uzmanıyla birlikte belirlemek ve uygun okulu bulmak istiyorsanız gelin, tüm bunları birlikte konuşalım. Büyük resmi görmeye çalışıp çocuğunuzu da işin içine katarak farklı bir “Kariyer Planlaması” yapalım. Yaza girerken, tam zamanı, değil mi?
Sevgi ve saygılarımla...
Hayal KÖKSAL