1 Mayıs 2010 Cumartesi

Son derece verimli bir paylaşım yaşandı.



Değerli Arkadaşlarım,
28-30 Nisan 2010 tarihleri arasında Boğaziçi Üniversitesi, Güney Kampüste gerçekleştirdiğimiz "15 Annual conference of Human Dignity 6 Humiliation Studies" dün sona erdi. Son derece güzel, içten ve verimli bir paylaşımın yaşandığı etkinlikte; Kanada, Arjantin, ABD, İngiltere, İrlanda, Almanya, Norveç, Hindistan, İsrail, Filistin, Slovakya, Bosna ve Türkiye'den gelen 25 uzmanla birlikte İnsan Saygınlığının anlaşılması, arttırılması ve insanı farklı nedenlerle (dil, din, ırk, cinsiyet,kazanç, statü, vb) aşağılamanın önlenmesi konusunda neler yapılması gerektiği konusunda tartıştık, atölye çalışmaları yaptık ve birikimlerimizi toplumla paylaştık. Tüm dünyada sorun alanı olan iki konuda: kadın hakları ve engellilerin sorunları konusunda çalışma sonuçlarını ve mevcut projelerini paylaşan İstanbul Kadın kuruluşları Birliği Genel koordinatörü Sayın Nazan Moroğlu ve TOFD Başkanı Sayın Ramazan Baş ve ekibine iyi ki varsınız ve bizlerlesiniz diyoruz.
Çoklu ve çok yönlü paylaşımın yaşandığı etkinlikte sanat ve müzik de öne çıktı. İlk günü bağlama virtüözü Gülcan Yeten ve sevgili dostlarının bizlere Karadeniz yöresinden getirdikleri etnik müzikle; ikinci günü Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Konservatuar flüt bölümü master öğrencilerinin muhteşem nağmeleriyle ve son günü de SANSAV'in desteğinde üç değerli sanatçı arkadaşımızın klasik müzik ve opera zenginliğiyle yaşadık. Üçüncü gün ise BTS Lobide Dünya Çocuklarının hazırladığı Barış odaklı; poster ve kolaj çalışmalarının yanında değerli heykel sanatçımız Füge Demirok'un beş güzel heykelinin yer alması bizlere zenginlik kattı. Serginin küratörlüğünü de gerçekleştiren Füge dostuma sonsuz teşekkür ediyorum. Bu arada sergi alanında muhteşem koku ve tadıyla Türk kahvesinin tanıtımını yapan Kuru Kahveci Mehmet Efendi çalışanlarına da başta Tüzün hanım olmak üzere teşekkürler.
Sarıyer Kent Konseyi'nin sağladığı Boğaz turu ile İstanbul'u denizden bakışla tanıyan yabancı dostlarımız Türkiye'nin güzel yemekleri, içten insanları ve muhteşem manzaralarıyla hayran oldukları ülkemize yeniden gelme sözleriyle ülkelerine dönüyor. Boğaziçi Üniversitesi, Sarıtepe Kampüsünde yer alan Kilyos Burç Hotel yöneticileri sevgili Cüneyt ve Arif beylere, taşıma konusunda son derece nitelikli ve dakik hizmetiyle Klas Tur sahibi Sayın Rahmi bey ve söförlerine teşekkür etmeyi de bir borç biliyorum. Katılımcı dostlarımızın büyük bir grubu; Fora Turism'in değerli rehberi Murat'la dünü ve bugünü dolu dolu yaşamakta. Bu arada etkinliğin başından sonuna kadar hep yanımda olarak beni hiç yalnız bırakmayan sevgili öğrencilerim; Uğur, Salim, Murat ve Riza'ya ve en büyük desteğim ve Sü Ge Der Genel Sekreteri, sevgili eşim Servet Köksal'a da çok teşekkür ediyorum. Onlar olmadan hem ben ve hem de dostlarımız kendilerini çok yalnız hissedeceklerdi.
Organizasyonun transfer, İTÜ Vakıftepe tesislerindeki Gala yemeği, çeviri, çanta ve ikram konularında verdikleri destek için Friedrich Ebert Stiftung Derneği, Türkiye Ofisi yöneticilerine çok teşekkür ediyoruz. Bu desteği bize sağlayan Boğaziçi Üniversitesi Barış Eğitimi Merkezi yöneticilerine Sevgili Fatoş Erkman ve Nur Mardin'e, tüm Boğaziçi Üniversitesi yönetici ve personeleine sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum.
Dünyanın en güzel şehrindeki en güzel kampüste harika üç gün geçiren HumanDHS uzmanları ilimizin gerçek bir Avrupa şehri olduğu görüşleriyle bizden ayrılıyorlar. Bu düşüncenin oluşmasında katkısı olan ismini saydığım (unuttuğum dostlarımdan özür dilerim)ve sayamadığım tüm dostlarıma yürekten şükranlarımı sunuyorum. Sizler oldukça kendimi yalnız hissetmem olanaksız! İmecemiz muhteşem oldu. Son gün katılımı gönül isterdi ki çok daha fazla olsun, ama biliyoruz ki; herkes kendince çok meşgul ve kendince bir önem sırası var. Bizim gönlümüz bu kadar uzak ülkelerden gelen bu güzel insanların farklı bakış açılarına çok daha fazla kişinin ulaşabilmesini isterdi. Çünkü konu; insanın saygınlığının kazanması, çatışmaların önlenmesi ve dünyanın birliğiydi. Bu konuda gösterdiği duyarlık için sevgili dostum, İSTEK Vakfı Okulları Genel müdür yardımcısı Nilgün hanıma yönlendirdiği İstek vakfı öğretmen ve öğrencileri için özellikle teşekkür ediyorum.
Ne mutlu bizlere!
Emeğin Bayramı olan 1 Mayıs'ı da en içten dileklerimle kutluyor mutlu ve sağlıklı bir gün diliyorum.
Hayal KÖKSAL