12 Mart 2007 Pazartesi

GEÇMİŞ KUŞAKLARLA GELECEK KUŞAKLAR AYNI ÇATI ALTINDA BİRLEŞİYOR


Farklı bir dünyada yaşıyoruz. Teknolojinin hızlı değişimi yanında anlayış ve yaklaşımların da gitgide karmaşıklaştığı ve çeşitlendiği bir dünya bu. Çıkar uğruna en değerli ilişkilerden vazgeçilebildiği, amaçlı ve art niyetli karalamaların çok kolay yapılabildiği, iyi modellerin değil çarpık ilişkilerin gözler önüne özendirici bir şekilde sunulduğu ve de okuyup ilerlemenin değil de kısa yoldan köşe dönücülüğün öne çıktığı çıkar odaklı bir dünya. Ancak çok da umutsuz olmayalım: Bir dolu iyi niyetli insan; eğitimcisiyle, ailesiyle, toplum liderleriyle ve farkındalığı yüksek bireyleriyle böylesi bir dünyayı olumlu yönde değiştirebilmenin yollarını aramada. Kolayca algılanabileceği üzere; olumlu değişim ve gelişimin anahtar rolleri anne-babalara ve öğretmenlere ait. “Tam bir insan”, “Adam gibi adam/kadın olma” becerilerini, çok yönlü düşünme sistemini, iyi ve doğru alışkanlıkları ve de arkadaş seçiminin kurallarını öğretecek kişiler onlar! Teknolojiye adım uydurmak, bizler gibi siyah-beyaz televizyonla üniversite yıllarında tanışmış orta yaşlı kişiler için hayli zor. Üstelik neredeyse elinde bilgisayar faresi ile doğan yeni kuşaklar için bizleri anlamak, bizlerin onları anlamasından kat kat daha zor. Durum böyle olunca aradaki boşluğu en aza indirgeyecek bir sistem, bir model bulunması gerekiyor. Geçmişin değerlerine bağlı ve dünya savaşlarını yaşayarak imecenin yararına tanık olmuş teknoloji özürlü gençleri (!) ile; teknoloji cambazı olarak doğmuş ancak bireyselliği önde tutan ve küresel savruluşta öz değerlerini yadsıyabilen veya onların ayırdında olamayan bazı günümüz gençlerini aynı platformda buluşturabilmek! Böyle bir öneride bulunabilmek için ya hayaliniz geniş ve üstelik de isminiz Hayal olmalı ya da Köy Enstitülü büyükler ve onların yetiştirdiği kuşakları tanımış olmanız... Ben bu koşulların hepsine birden sahibim. Çok sayıda Köy Enstitülü büyüğümle biraraya geldiğimizde yüreğimde ortaya çıkan duygular bunlar. Durum böyle olunca eğitimci yanınızı ister istemez devreye sokuyorsunuz. Bu konuda bir sonraki yazımı bekleyeceğinizi umuyorum. Üstteki resim sevgili Köy Enstitülü Halil Vural amcamızın İstanbul şubesi kuruluşu için kurucu başkanımız Dr.Ayça Çakaloz Çerman’ın evine geldiği ilk toplantı gününden bir görüntüyü içermekte...

Şimdi sizlerle YENİ KUŞAK KÖY ENSTİTÜLÜLER DERNEĞİ GENEL MERKEZİ’mizden gelen son haberleri paylaşmak istiyorum:

1) Derneğimiz 24 Şubat 2007 tarihinde Olağanüstü Genel kurul yaparak tüzük değişikliğini gerçekleştirdi. Yapılan değişikliklerle tüzüğümüz şubeli ve Genel Merkezli bir biçime dönüştü. 2) YKKED İzmir Şubesi için yapılan başvuru değerlendirildi ve Nisan 2007 sonuna kadar Sayın Halil Vural başkanlığındaki ekip YKKED-İzmir Kurucu yönetim Kurulu olarak çalışmaya başladı.3) 16 Mart 2007 Cuma günü Köy Enstitülü yazar-şair Mehmet Başaran Dokuz Eylül Üniversitesi Fen-edebiyat Fakültesi Konferans Salonunda “Aydınlanma, Eğitim ve Köy Enstitüleri” başlıklı bir konferans verecek. Konferansta ayrıca bir belgesel gösterimi de yapılacak.
4) Dernek “Ortaklar Köy Enstitüsü’nden Ortaklar İlköğretmen Okulu’na Adabelen Işığı” başlıklı bir kitabı yayına hazırlamıştır. Kitap Mart ayı sonuna kadar sunulacak.
5) Önümüzdeki yıl için İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Yard.Doç.Dr.Firdevs Gümüşoğlu “Cilavuz Köy Enstitüsü” kitabının hazırlıklarına başladı. Cilavuzlu tüm eğitim kahramanlarını Cilavuz İmecesine katkı koymaları beklenmektedir (
firdevs.gumusoglu@gmail.com).
6) YKKED Genel Merkez ve YKKED-İzmir Şubesi; 17 Nisan 2007 Salı günü İzmir’de Konak Belediyesi Dr.Selahattin Akçiçek Kültür Merkezinde Konak Belediye ve diğer demokratik kitle örgütleriyle beraber Köy Enstitü’lerinin 67.Yıl Kutlamaları gerçekleştirilecektir.
7) Dernek; Nisan ayında düzenleyeceği “Köy Enstitülerinin 67. Yıl Kuruluş Kutlamalarını” ülkenin eğitim sorunlarının paylaşıldığı, çözümlerinin arandığı bir eğitim platformuna dönüştürmeyi hedeflemektedir.
[Bu konuda İstanbul şubesi etkinliklerini kısa süre sonra web sayfamızda paylaşıma açacağız
(
www.koynestitululer.net). ]
8) İstanbul-YKKED Şubesi yeni bir proje başlatmıştır. Proje eğitim fakültesi öğrencilerine yönelik olup "Köy Enstitüleri Felsefesinin Genç Öğretmenlere Aktarımı" adını taşımaktadır. Bu proje; öğretmen adayları Köy Enstitüleri üzerine yapılmış belgeselleri ve kitapları irdeleyerek mevcut eğitim sisteminin hissedilen ve yaşanan sorun alanlarını Köy Enstitüleri penceresinden bakarak iyileşleştirmeye, öneri üretmeye, öğrenci görüşlerini tartışmalara sokmaya amaçlamaktadır.YKKED-İstanbul Şubesi Başkan yardımcısı Dr.Hayal Köksal (
hayal@hayalkoksal.com hayalkoksal@superonline.com) önderliğinde geliştirilen bu projenin tüm eğitim fakültelerinde yaygınlaştırılması amaçlanmaktadır.
9) Nisan 2007’de tüm şubelerimizde yeni bir projeye imza atıyoruz. “Köy Enstitülüler Eğitim Fakültelerinde” başlığını taşıyan bu projeyle derneğin ve şubelerin saptayacağı 15-20 kişilik köy enstitülü büyüklerimizden oluşan “eğitim timi” Nisan 2007 boyunca eğitim fakülteleri yönetimleriyle işbirliği yaparak, belirli bir programla sınıflara girecekler. Öğretmen adayı çocuklarımıza 20 dakika boyunca kendi hayatlarını ve köy enstitülerini anlatacaklar. Diğer 20 dakikada çocuklarımızın sorularını yanıtlayarak köy enstitüleri olgusunu çocuklarımızın kendi kahramanlarından öğrenmelerini sağlayacaktır.
10) Nisan 2007 son haftasında Ankara-YKKED ile birlikte hazırlanacak bir törenle 5.YKKED Aydınlanma Onur Ödülünü Sayın Halit Çelenk’e verilecektir. Program (
www.yenikusakizmir.com) web sayfasında yayınlanacaktır.
11) Yeniden İmece Dergisi en çok okunan, saygın bir eğitim dergisi olmuştur. Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği(YKKED) “ulusaldan evrensele” arayışları tartışmak, hayata geçirmek amacıyla “Aydınlık ve Demokrat bir Türkiye” heyecanını taşıyan tüm dostları YKKED ‘ne üye olmayı ve Yeniden İmece Dergisi’ne üye olmayı davet etmektedir.
12) 23 Mart 2007 Cuma günü Balıkesir-YKKED Şubesinin katkılarıyla dernek başkanımız Prof.Dr.Kemal Kocabaş Balıkesir Üniversitesi Necati Bey Eğitim Fakültesinde “Köy Enstitüleri 67 Yaşında “ başlıklı bir konferans verecektir.
13) Nisan ayı boyunca arkadaşlarımızla değişik üniversitelerimizde olacağız. 11 Nisan’da Demirci Eğitim Fakültesi’nde, 13-14 Nisan’da Isparta Süleymen Demirel Üniversitesi’nde, 16 Nisan’da Pamukkale Üniversitesi’nde, 20 Nisan’da Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, 27 Nisan’da Hatay-Mustafa Kemal Üniversitesi’nde, Mayıs ayı başında ise Kıbrıs’taki üniversitelerde olacağız. Belgesellerimizle, sergilerimizle Cumhuriyetimizin yüz akı Köy Enstitüleri gerçeğini öğrencilerimize aktaracağız.
14) YKKED çok sayıda yerden örgütlenme talepleri almaktadır. Bu başvuruları değerlendiren genel kurul önümüzdeki dönemlerde sırayla ve başvuruları değerlendirerek Kars, Bursa, Eskişehir,Antalya, Lüleburgaz, Muğla,Edirne, Samsun, Adana, Gaziantep, Uşak,Konya, Kayseri, Malatya,Kütahya, Simav, Sinop ve Mersin’de dernek şubelerini açma kararı almıştır.
15) Antalya –YKKED Şubesi çalışmaları başlamıştır. Katkı koymak isteyen arkadaşlarımız Sayın Mediha Demirağ (
medihademirag@hotmail.com) ve (0.505.920.74.23) ulaşabilirler.
16) İstanbul-YKKED Şubesi (
www.koyenstitululer.net) adlı bir Web sayfası oluşturmuşlardır. Değerli arkadaşımız Başkan Sayın Prof.Dr.Seçkin Dindar ve yönetim kurulundaki arkadaşlarımıza kutluyor, başarılar diliyoruz.
17) Yeni Kuşak Köy Enstitütüler Derneği Başkanı Prof.Dr.Kemal Kocabaş ve Yönetim Kurulu üyesi Prof.Dr.Oğuz Makal YKKED-Aydın Şubesi yönetim kurulu üyeleriyle birlikte 9 Mart 2007 tarihinde Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Şükrü Boylu’ya ziyaret ettiler. Bu ziyarette YKKED-Genel Merkezi Sayın rektöre Ortaklar Köy Enstitüsü mekanları ile ilgili olarak “Gönen Projesi”’nde yapılanlardan esinlenerek hazırlanmış bir proje önerisi sundu.


Sevgi ve saygılarımla...