26 Haziran 2007 Salı

Bundan sonra hem Türkçe hem İngilizce (From then on; both in Turkish & English)

Değerli Dostlar,
Dün Boğaziçi Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Yaz Okulu kapsamında "Ed-498 Yenilikçi Öğretmenlik" dersim 3. uygulama dönemine başladı. İlk döneminde sadece ppt sunumla proje-tabanlı olarak normal bir derslikte işlenen ders, geçtiğimiz ve içinde bulunduğumuz dönemlerde Teknoloji Laboratuvarında yapılmakta.
Öğrencilerin normların oluşturulması sonrasında Türkiye genelinde eğitimin büyük resmini görerek başladığı çalışmada öğretim elemanı olarak yaptığım ilk şey öğrencilerime "Süreç Yönetimi" ve "İmece Halkası" anlayışını veren iki genel seminer vermek oluyor. Sonrasında proje yönetimi, kalite araçları kullanımı, teknoloji desteğinin önemi, değişim yönetimi ve Yenilikçilik'in ne olduğunu anlatan sunumlarım geliyor. Bu arada ülkemizdeki ve dünyadaki seçkin ve başarılı eğitim sistemleri, modeller ve yeni müfredatla birlikte dilimize giren "Yapılandırıcı" yaklaşım üzerinde duruyor ve çağdaş ölçme ve değerlendirme yöntemlerini paylaşıyoruz. Bu arada yaparak yaşayarak öğrenmenin en güzel örneklerinden biri olan "Köy Enstitüleri"ni işlemeden de geçmiyoruz. Daha sonra ise 4 temel proje ile adım adım sınıflarımızda/branşlarımızda ne tür bir paylaşım sergileyebileceğimizi tartışıyoruz.
Bu arada Microsoft Türkiye ve MEB/Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü işbirliği protokolü ile devreye giren Yenilikçi Öğretmen ve Eş Yönlendirme Eğitimlerini, İntel'in ve diğer farklı firmalar tarafından eğitim dünyasına sunulan program ve yaklaşımları inceliyoruz. Genel bir vizyon kazanan öğretmen adaylarının sonraki adımı ise belli bir şablonla (Sanal Proje Yönetimi) kendi özgün projelerini arkadaşlarıyla paylaşmaları oluyor.
Ara sınavın eş değerlendirme, final'in ise CD-portfolyo çalışması halinde olduğu etkinlikte öğrenci yansımaları ise dersin gelişimi açısından en önemli kısmı. Bu dersin tüm Eğitim Fakültelerinde zorunlu olarak okutulmasının teknoloji ile dersini birleştirebilmiş öğretmenler yetiştirebilme adına önemli olduğunu düşünüyorum. Umarım bu konuda köklü ve yenilikçi adımlar atılır. 24 Temmuza kadar yoğun bir şekilde sürecek olan eğitimin ders notları en kısa zaman içerisinde kitap ve CD haline gelecek. İlgilenen dostlarıma duyururum.
Sağlık ve esenlikle kalın.
Hayal Köksal

ENGLISH

Dear colleagues,
My 'Ed 498-Innovative Teaching" Course started its third term at the Summer School Program of Boğaziçi University. During the first application of it in 2006, I instructed it in a normal classroom supported with data show. Students used to sit in a passive manner listening to the ICT projects and then producing their own. However, I could find opportunity of giving it in a technology classroom this year. It is a thre--hour elective course for junior and senior students of the Faculty of Education. The course starts with the norm-setting and drawing a general (big) picture of the education within Turkey. Then, I present "Process management" based upon PDCA Mindset and "Students' Quality Circles-İmece Circles" in a conference format. Then, my students meet the concepts of Change Management and Innovativeness, The importance of Technology use at school, Project management and the use of quality tools. All these things broaden their visions as future teachers. Other important issues might be listed as; some well-known educational systems, such as; Montessori system and Village Institutions, recent curricula of Turkish schools based upon Constructivism, modern measurement and evaluation techniques like portfolios and rubrics and active learning. After conducting 4 parallel projects, they are asked to design their own, original projects prepared upon a given template. They all have to present; share and care their projects with their peers. The peer-assessment is the backbone of the course. Furthermore some recent programs; such as Microsoft's Innovative Teaching and Peer-Coaching, Intel's and other companies are also shared with them. The final is based upon their e-portfolio delivered by CDs.
This intensive course will end on 24th July. We all witness with a great joy that it is a very fruitful course for teacher trainees. I hope the Higher Education Council and also the Ministry of National education includes this course within the teacher training programs both for universities and Teacher Training high schools. The text book of this course will be published soon, both in Turkish and in English. If you are interested in such innovative educational issues , please keep in touch with me.
With love and peace.
Hayal Köksal