25 Haziran 2007 Pazartesi

Martılar uçtu ama kim duydu?

Sevgili Dostlar,

2001 yılında Kalite Okulları Merkezi Başkanı Dr.Hayal KÖKSAL’ın Güney Afrika “Gençlik Gelişim Elçiliği Platformu (NYDT)” içine Türkiye adına seçilmesi ile başlayan Sanal Proje çalışmaları” yıllar içinde gelişti ve günümüzde “Bilişimci Martı Projeleri” adı altında “Yenilikçi Öğretmenlerle, Yenilikçi Öğrencileri” buluşturan bir şekle büründü. On-line olarak gerçekleştirilen “EXPO-Young Scientists’ Project Competition”a iki paydaş okulumuz 2002 yılında “Assos” ve “Zeugma” projeleri ile katılarak altın madalya kazandılar. Bu altın madalyalar “Turizm Bakanlığı Onur Madalyası” da getirdi. Sonraki yıl aynı projede teknik sorunlar nedeniyle 6 proje ekibimiz sadece bir gümüş madalya alınca; projelerimizi önce ulusal bazda yapma kararı aldık ve kendi iç değerlerimize, özümüze döndük. Genelde yalnız bir gümüş madalya alabilen ekiplerimize bir ulusal değerlendirme yaparak; Altın, Gümüş ve Bakır Martılar adı altında kendi ödüllerimizi verdik. İşte bu adım “Bilişimci Martılar”ın doğuşunu getirdi. Bunda etkin olan sevgili dostum Prof.Dr.Ümit Serdaroğlu’nu rahmetle anıyorum. Kendisi ilk danışmanımız ve daimi jüri üyemizdi. Eylül 2005’te kaybettiğimiz değerli Hocamız’ın adına her yıl bir kurum özel bir ödül almaktadır. Bu yılın ödülü; Köy Enstitüleri Projesi yapan Boğaziçi Martılarına verildi.

2004 yılında Bilişimci Martı Projeleri yeniden formatlandı. İmece Halkaları sistematiğini geliştirilip proje BT tabanlı hale getirildi ve o haliyle tescillendi. Bu Proje bir paylaşım çalışması; asla yarışma odaklı değil! O yıl sadece 5 proje halkamız vardı. 2002 yılından bu yana bizi destekleyen Microsoft Türkiye’nin Projeler ve Eğitim Müdürü Sayın Şeniz Ciritçi ile web eğitimininde ve değerlendirme sürecinde hep yanımızda olan Sayın M.Nuri Çankaya’da yine projelerin yönetim kadrosunda yer aldılar.

2005 yılında 24 ekiple başlayıp 16 ekiple sonlandırdığımız projede 2006 yılında ise 50 proje başvurdu ama proje sürecini tamamlayıp web tasarımlarını teslim eden halka sayımız 31 idi. Her yıl projede değişiklikler yaşanmakta. Bu; “Kalitenin sürekli bir değişim olduğu”na inancımızın bir sonucu. Örneğin bu yıl; MEB Eğitek ile yapılan işbirliği sonucunda 14 ilimizdeki devlet okulu öğretmenleri projeye davet edildiler. 134 başvurudan 93 proje tamamlandı.

Bu proje halkaları 5 Haziran 2007 Salı günü Ankara Başkent Öğretmenevi’nde yapılan “Paylaşım Günü”nde projelerini poster ve sunum olarak sergilediler. Özellikle doğu, güneydoğu ve orta anadolu illerinden gelen öğrencilerin büyük heyecanlar yaşadığı günde öğrenciler ilk kez Anıt-Kabiri ziyaret olanağı da buldular. Ödül olarak da okullarına Nutuk götürdüler. Microsoft ve MEB-Eğitek'in son derece büyük bir heyecanla destek vermeleri gücümüze güç kattı.

Basının çok fazla ilgi göstermediği bu tür eğitim bazlı çalışmalara daha yoğun ilgi olmasını bekliyoruz. Zira ana sınıfından üniversiteye kadar çok geniş bir yelpazeye yayılan bu çalışmada sorun çözme becerileriyle paylaşım içiçe yaşanmakta. Teknoloji ayağı da önemli. Çocukların geleceğin liderleri olarak kazandıkları tavır ve davranışlarla 21. yüzyıl becerileri de unutulmamalı. Projeler hakkında daha fazla bilgi için http://bilisimcimartilar.meb.gov.tr ve www.bilisimcimartilar.com adreslerine , özellikle de DEĞERLENDİRME bölümüne girebilirsiniz. Yarın sizlerle bir YİBO yansıması nı paylaşacağım. Sağlık ve esenlikle kalın.

Hayal KÖKSAL