15 Mart 2009 Pazar

İşe Kendimizden Başlamalıyız!

Değerli Dostlarım,
Konuya kaldığımız yerden devam edelim.
Okulda kalite iyileştirme çalışmalarının bir önceki durağı "Evde ve ailedeki kalite iyileştirme çalışmaları"dır. Çocuklar doğdukları andan itibaren öğrenmeye başlarlar ve de hepimizin bildiği gibi temel bilgi ve beceriler aile ortamında kazanılır. Aile içi kaliteden söz edebilmek için ise işe "Bireysel Kalite"den başlamak gerekiyor. Kendimizden başlayarak yakın çevremizi, uzak çevremizi ve daha sonra da tüm topluyu sarıp sarmalayan bir "iyileşme"den söz ediyoruz. 1992 yılından itibaren okuduğum tüm kelite iyileştirme çalışmalarının içinde beni en etkileyeni sevgili dostum ve ortağım John Jay Bonstingl'ın yaklaşımı olmuştu. Önceleri 5 tane olan Bireysel Kalite Stratejilerini 2005 sonrası 7'ye çıkaran sevgili Prof. Bonstingl'ın her hakkı saklı olan 7 stratejisini bir kez daha sizlerle paylaşmak istiyorum. Bu sayıyı kendinize uyarlayarak arttırmanız olası.
Sonsuz sevgi ve saygılarımla...
Hayal KÖKSAL

BONSTINGL’IN YEDİ BİREYSEL KALİTE GELİŞTİRME YOLU
1- BİREYSEL LİDERLİK
Ben bu dünyada iyi işler yapmak için var olan bir gücüm. Bu günümü ve her günümü minnet, birlik, bütünlük, saygı ve ikna cesareti ile sürdürürken her zaman elimden gelenin en iyisini yapmak için çalışacağım.
2- GERÇEK ORTAKLIK
Karşılıklı yarar ve herkesin iyiliği için gücümü başka güçler ile birleştirme fırsatını sürekli arayacağım.
3- SİSTEM ODAKLILIK
Tablonun bütününü görebilmek için görüş açımı her zaman geniş tutmaya çalışacağım. Sürekli suçlu aramak yerine, sistemi iyileştirmek için ne gerekiyorsa yapacağım.
4- SÜREÇ YÖNELİMLİLİK
Başkalarının hedeflerine ulaşmaları için yardımcı olmaya çalışırken kendi amaçlarıma erişebilmek için de etkin süreçler yaratacağım.
5- DAHA DERİN BİR ANLAYIŞ
Bugün kendimi ve diğerlerini daha iyi anlamaya çalışacağım. Biliyorum ki; durumun ne olduğunu gerçekten anlayabilmek için gerekli bilgiye sahip olmayabilirim. Bu yüzden olayların gerçek yüzlerini görmek adına aklımı ve yüreğimi açık tutacağım.
6- NE OLURSA OLSUN; HER ŞEYİ SEVMEK VE TAKDİR ETMEK
Sevilmediğimizi hissettiğimiz zamanlar, sevgiye en çok gereksinim hissettiğimiz zamanlardır. Ne olursa olsun; kendimi ve diğerlerini olduğumuz gibi kabul edecek ve seveceğim.
7- SÜREKLİ ÖĞRENME VE GELİŞİME BİREYSEL ADANMIŞLIK
Bireysel yetilerimi kullanıp daha güçlü ve akılcı olmaya çalışırken başkalarına da aynısını yapmaları için yardımcı olacağım. Yaşamımın her gününü öğrenmeye ve kendimi geliştirmeye adayacağım.
Copyright: John Jay Bonstingl 1998. Her hakkı saklıdır.