4 Aralık 2007 Salı

Hindistan'dan Türkiye'ye Dönüş ve Yarın'ın Önemi


Değerli Arkadaşlarım,
Bir haftalık Lucknow, Hindistan gezimiz bu akşam güzel İstanbul'uma dönüşümle sona erdi. Beş gün Lucknow, City Montessori School'da 10. Uluslararası Öğrenci Kalite Kontrol halkaları Konvansiyonunun (ICSQCC) ardından bir günü de Delhi'ye ayırmadan yapamadım. Tarihi ve kültürel yerlerini görüp inceleme fırsatını bulduğum için çok mutluyum. Üstteki resim sekiz kişilik ekibimizin ne kadar güzel bir Türkiye tanıtımı ve çıkarması yaptığının sadece birkaç göstergesi. Sunularımız, samimiyetimiz ve gelecek yılki evsahipliğimiz için gösterilen özen gerçekten çok dikkat çekiciydi. Bu konudaki deneyimlerimizi daha sonra paylaşmaya devam edeceğim.
Büyük liderimiz Atatürk; “Dünyada hiçbir milletin kadını, ben Anadolu Kadınından fazla çalıştım; milletimi kurtuluşa ve zafere götürmekte, Anadolu Kadını kadar hizmet gösterdim diyemez” diyor. Bu vecizeyi buraya alma nedenim yarının yani 5 Aralık gününün Kadınlar açısından önemli bir gün olmasından kaynaklanıyor. Türk Kadınına "Milletvekili seçme ve seçilme hakkı", 1924 Anayasamızda gerekli değişiklik yapılarak, 5 Aralık 1934 tarihinde sağlandı. Böylece, Türk Kadını batılı pek çok ülkenin kadınlarından önce bu hakkı kazanmış oldu. Örneğin; Fransa 1944 yılında, İtalya 1945’te, Yunanistan 1952’de, Belçika 1960’ da ve İsviçre de ancak 1971 yılında kadınlarına bu hakkı tanıyabildiler. Türk Kadınına milletvekili seçme ve seçilme hakkı tanındıktan sonra, ülkemizde ilk seçim 4 Şubat 1935 tarihinde yapıldı ve kadınlarımız 365 sandalyeli TBMM’de 18 milletvekilliği kazandı. Oran %4,6 idi. Bu oran 22 Temmuz 2007 seçimine kadar bir türlü aşılamadı. 2007 seçiminde, 550 sandalyeli parlamentomuzda kadın milletvekillerinin oranı %9’dur. Bu oran eşitlikçi koşullardakinden %41 daha düşüktür. Tüm hemcinslerimin bizlere verilen bu değeri ve onuru gereğince anlaması ve görevlerimizi yerine getirmede geri planda kalmaması dileklerimi sevgilerimle paylaşıyorum.
Yarın sabah Moda'da 3. genel toplantısını yapacağımız 2010 İstanbul Avrupa Kültür başkenti Projemiz: Bigg-İst için çalışmalar yoğunlaşmış durumda. Tüm katılımcıları eğitimde görebilmek dileğimizle...
Hayal KÖKSAL