19 Nisan 2007 Perşembe

Coşkulu bir Dün'ün ardından

Sevgili Dostlar,

Dün akşam coşkuyla Köy Enstitülerinin 67. kuruluş yıldönümünü kutladık Yıldız Teknik Üniversitesi'nin Oditoryumunda. 47-82 yaş grubu içindeki Kepirtepe mezunu büyüklerimizin kurduğu mandolin konseriyle mest olduk. Sayın Ahmet Soner'in belgeselinde, şimdi birer harabeye dönüşmüş enstitülerin görüntüsüyle hüzünlendik. Boğaziçi ve Yeditepe Üniversitesi, Eğitim Fakültelerinde okuyan öğrencilerimin İmece sunumlarıyla içimizde yeni umutlar filizlendi, geleceğe yönelik. Ana teması Köy Enstitüleri ve Müzik olan geceyi güzel bir panelle noktaladık. Panelistlerden biri olan ve bir ikinci kuşak olan Sümer Ezgü'nün katkılarından gurur duyduk. Salona bakıp bakıp, bir kez daha oradan yetişenlerin niteliğine hayran olup yetişmelerine katkı koyanların ileri görüşlülüğünü saygıyla andık. Ve staj dersi nedeniyle okullara gözleme giden genç öğretmen adaylarımla birlikte, bir kez daha, aydınlanma'nın o güzel okullarının neden kapatıldığına bir türlü anlam veremediğimizi (!) paylaştık. Bir kez daha "Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği" sayesinde kazandığım onlarca aydın ve çağdaş büyüğümü sevgi ve saygıyla selamlamak istiyorum. iyi ki varlar ve bizimle elele geleceğin liderlerine ışık tutmaya devam ediyorlar. Onlardan hala öğrenecek çok şeyimiz var.
Önümüzdeki hafta beş gün Rize'deki Hizmet İçi Eğitim Enstitüsü'nde Microsoft ve MEB/Eğitek Yenilikçi Öğretmen adaylarıyla birlikte olacağız. Yeni projelerle değişime yelken açacak; sınıf ve alan öğretmeni arkadaşlarımızla yeni müfredat bünyesinde, proje-tabanlı ve problem-çözmeye dayalı, teknoloji destekli çalışmalar yapacağız.
Bu arada 2010 İstanbul Avrupa Kültür Başkenti projemize katılımlar devam etmekte. Aramıza yeni katılan Ayder'e (www.ayder.org) hoş geldin diyor; "engelsiz Istanbul" bölümüyle "Bilişim İmece"mizin zenginlik kazanacağına inanıyorum.
Bilişimci Martı projeleri son hızla devam ediyor. Güney Afrika ve Hindistan ekipleri projelerini paylaşmaya başladılar. 5 Haziran tarihinde Ankara Başkent Öğretmenevi'nde yapılacak olan Ödül ve Paylaşım Günü'nde sizlerle olacağız.
2008 yılında 11. sine ev sahipliği yapacağımız "Uluslararası Öğrenci Kalite Kontrol Halkaları Konvanı" için yer, ortak ve destek kuruluş arayışımız devam etmekte. İstediğimiz koşullar; 20 civarında ülkenin öğrenci halkalarının katılımına ev sahipliği ve konferans ortaklığı yapabilecek kapasitede, istekli, ülkemizi uluslararası katılımcılara en iyi şekilde tanıtabilecek nitelikte, geniş bir konferans salonu ve değerlendirmeler için 7 geniş sınıfı olan, yemekhane ve yatakhane(yurt) olanakları olan bir eğitim kampüsü. Organizasyonun; 1000'i aşkın katılımcı ile 7 çeşit yarışmayı içereceğini ve gala gecesinin Türk kültürünü ve folklorik değerlerini iyi bir şekilde tanıtması gerektiğini de belirtmek gerek.
2010 Human Dignity and Humiliation Studies'in "Barış Eğitimi" odaklı yıllık konferansının ev sahibi yine Istanbul. Bu konuda da bir üniversite ile çalışmak istiyoruz.
Sağlık ve mutluluk dolu bir haftasonu diliyor; günlüğümü Köy Enstitüleri sunumum için çalışırken kalemimden damlayan satırlarla sonlandırıyorum.

YAŞAM SANATLA GÜZEL!
KÖY ENSTİTÜLERİ İSE ÇOK ÖZEL.
‘SİZLERLE TANIŞMAK’ DERSENİZ;
BİZİM İÇİN BİR ÖMRE BEDEL!
(H.Köksal, 2007)